Logo_Rondje-Achterhoek

De brouwerijen

Rondje Achterhoek werkt samen met de volgende Achterhoekse Brouwerijen:

Buuls

Buuls bier

Er waren eens twee jongens uut Wèhl. Ze gaven elkaar als cadeau een workshop bierbrouwen en dat smaakte naar meer. Dit was het startschot voor een nieuwe hobby die al gauw geen sprookje bleek, maar een droom om waar te maken: je zelf gebrouwen bier in de winkelschappen. Maar wil je dat verwezenlijken, dan moet je ook een naam hebben voor je bier. Tijdens een avondje sparren, kwam de naam Buuls naar voren. Een Buul betekent ‘kwajongen’ en niet alleen in het Wehls dialect, maar in de hele Achterhoek kennen ze dit begrip. “Hey Buuls!”  wordt er vaak geroepen, wanneer we met kameraden samenkomen. Buuls besloot het bier pas op de markt te brengen, wanneer er meerdere soorten brouwsels klaar waren. De tripel heeft Buuls bijvoorbeeld meer dan 20 keer gebrouwen, voordat het recept hun goedkeuring kreeg. De verschillende bieren hebben meerdere keuringen doorlopen door fijnproevers en bierfanaten: familie, bekenden en collega’s. Dit heeft geresulteerd in een aantal heerlijke speciaalbieren. 

Bourgondische Broeders

De Bourgondische Broeders zijn 6 speciaal-bierliefhebbers uit Lichtenvoorde. Het idee om bier te brouwen is in 2017 ontstaan uit liefde voor speciaal-bier. Tijdens vele thuis-brouwsessies zijn een aantal bieren ontwikkeld die we met professionele hulp van Huttenkloas en Brouwersnös nu grootschalig brouwen.

Bierbrouwerij Wentersch

Wentersch brouwt speciaalbieren op ambachtelijke wijze. Op bescheiden schaal worden smaakvolle bieren bereid met alleen de beste Achterhoekse ingrediënten. De passie en het vakmanschap van de brouwers zorgen ervoor dat elke fles en elk glas Wentersch bier volop genieten is. In onze brouwerij brouwen wij een breed scala aan bieren, die tevens te koop zijn in onze brouwerijwinkel. Daarnaast geven we rondleidingen in onze brouwerij en kunt u proeven van onze bieren in ons proeflokaal.
logo_brouwersnos_liggend_zw

Brouwersnös

Groenlo heeft een eeuwenlange zeer sterke verbondenheid met bier. Het is een trots, stoer, vrolijk en rustig volkje. Men raakt hier pas in paniek als het bier op is. Gelukkig beschikt deze prachtige historische vestingstad over een eigen brouwerij: Brouwersnös. Burgemeester Annette Bronsvoort had een luisterend oor voor de gevoelige snaar bij de bevolking. Ze misten een eigen brouwerij. En niet zo’n beetje ook. Haar idee paste dan ook goed in de plannen van gemeente Oost Gelre om de stad nog aantrekkelijker te maken voor de bevolking en zeker ook de vele toeristen. Vervolgens heeft zij de neven Frans en Andries de Groen gepolst om een kleinschalige ambachtelijke stadsbrouwerij te beginnen. Zij hadden hier wel oren naar mits er een mooie locatie beschikbaar was. En die was er: Villa Adriana. Frans en Andries hebben vervolgens Jos Oostendorp benaderd of hij projectleider wilde worden. Jos hoefde niet lang na te denken over deze unieke kans. En zo geschiedde.

Brouwhoes Achterhoek

Brouwhoes Achterhoek is gesitueerd op het terrein van herberg en openluchtmuseum Erve Kots van de familie Weenink. In het Brouwhoes Achterhoek wordt niet alleen ambachtelijk bier gebrouwen, het beschikt ook over een unieke Bier Experience, waarbij de brouwer op een interactieve manier aan zijn bezoekers het brouwproces uitlegt.

Bronckhorster Brewing Company

Bronckhorster Bieren worden met liefde en passie gebrouwen in onze ambachtelijke brouwerij, die prachtig is gelegen in het gehucht Rha in het buitengebied van de gemeente Bronckhorst. In de brouwerij, met zijn kenmerkende koperen ketels, worden diverse ambachtelijke bieren gebrouwen die verkocht worden onder de merknaam “Bronckhorster Bieren”. Brouwer Steve Gammage brouwt zijn bieren voor de echte speciaalbierliefhebber! Er wordt in kleine batches (hoeveelheden) gebrouwen, zodat je telkens weer de passie en het vakmanschap van de brouwer kunt proeven. Uitsluitend natuurlijke ingrediënten, de beste mout- en verfijnde hopsoorten worden gebruikt.

Achterhoeks Genot

De Achterhoek, het meest oostelijke deel van Gelderland. Kenmerkend voor deze regio zijn het coulisselandschap en de gemoedelijkheid. Uiteraard mag de echte Achterhoekse gezelligheid daarbij niet missen. Vaak gepaard met een biertje in de hand. Om het plaatje helemaal compleet te maken hoort daar uiteraard een echt Achterhoeks biertje bij. Die vind je bij Achterhoeks genot. De brouwerij uit Ulft maakt op authentieke manier zijn speciaalbiertjes. Gebrouwen met lokale ingrediënten zorgt het échte Achterhoekse bier voor een waar genot. Achterhoeks Genot laat

mensen genieten van echt Achterhoekse bieren. Veur de Achterhoek deur de Achterhoek!

Heeren van Borculo

De Heeren van Borculo is in 2017 met vier personen als hobby brouwers begonnen in de achtertuin van Frank Hurkens. Op Nationale Monumenten dag in september van dat jaar zijn bij de onthulling van de bronzen mankette van het kasteel de eerste biertjes gepresenteerd in de Joriskerk van Borculo. De bieren vielen erg in de smaak en de brouwerij was een feit. In 2019 zijn De Heeren van Borculo in de watermolen van Borculo het Proeflokaal01 begonnen om de bieren zowel aan de tap als in flesje te laten proeven. De Heeren van Borculo streven ernaar om elk biertje een stuk geschiedenis van Borculo mee te geven. Inmiddels wordt er in het groot, middels een succesvolle samenwerking met het Brouwhoes uit Lievelde.

'n Diquen_logo

Fightstreet Brewery

Eind 2018 vloeiden de eerste bieren op kleine schaal uit de ketels aan de Vechtstraat in Ulft. Waar kennis en passie bleef groeien en ‘n Diquen geboren werd. Ook wel ‘een Dikken’ genoemd in de Achterhoekse volksmond. Een stevige jongen. Uniek bier met een knipoog, voor de levensgenieters!
berlewalde

Berlewalde Bier

Berlewalde verwijst naar het oerbos dat tot ongeveer 1500 te vinden was in Zelhem, een oergezellig Achterhoeks dorp met oernaoberschap. Het oerbos was in het bezit van Reinoud de eerste Graaf van Gelre. Landbouw en ontwatering zorgden er voor, dat het oerbos verdween. Wetenschappers herontdekten Berlewalde in 2008. De drie jonge bierbrouwers uut ’t Oosten zorgen er nu voor, dat je deze naam nooit meer vergeet. Na tig pogingen en vele leermomenten maar met een enorme voorliefde voor het brouwen van bier maakten deze drie jonge kerels uut Zelhem zich het bierbrouwersambacht eigen.

Brouwerij Chamaven

Chamaven, bestaat uit een kleine vriendengroep uit Zutphen met één gezamenlijke passie: bier. De brouwerij is genoemd naar de Frankische stam der Chamaven. Met behulp van een geheel zelfgebouwde professionele brouwinstallatie, worden verschillende bieren tot in perfectie gebrouwen.

Geen 18, geen alcohol.

Ben jij 18 jaar of ouder?